Overweging 14-januari 2018 (Ds H. Baart)

Gemeente van Jezus Christus,

Bij de bruiloft in Kana dwalen mijn gedachten af naar de jaren negentig. We waren net getrouwd toen er een Amerikaans boek vertaald werd: Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus, van John Gray. Weet u het nog: over de verschillen tussen man en vrouw. ‘Wat zitten vrouwen toch vreemd in elkaar,’ zei ik tegen mijn echtgenote. Zij vond hetzelfde van mannen.

Zoals de manier van communiceren. Een vrouw zegt bijvoorbeeld: ‘er zit geen suiker in de koffie’. De eerste reactie van een man is dan ‘o’. ‘Ik zeg, er zit geen suiker in de koffie.’ Nu heeft ze zijn aandacht, en hij kijkt op van de krant. ‘Die staat toch op het aanrecht?’ Nu wordt ze boos – hij snapt niet waarom. ‘Ik heb zulke moeie voeten en nou wil jij de suiker niet eens even pakken.’ En hij slikt de opmerking in ‘had dat dan gevraagd!’

‘Er zit geen suiker in de koffie.’ Impliciete communicatie, noemde John Gray dat. Impliciet, dat betekent letterlijk: ingevouwen. Er ligt een andere betekenis in de uitgesproken woorden besloten. Of dat nou echt zo typisch vrouwelijk is maakt u zelf maar uit. Maar Johannes zou John Gray gelijk geven: Maria doet net zo.

‘Ze hebben geen wijn meer.’ Jezus lijkt de vraag niet te begrijpen die impliciet in deze constatering besloten ligt. ‘Wat wil je van me?’ Nou, nogal wiedes: dat jij laat zien wie je bent. Je bent hier met twaalf jonge kerels gekomen, en die weten van drinken. Los dat eens op!

‘Mijn tijd is nog niet gekomen!’ Dat kan verbazen als je je realiseert dat Jezus op de achtergrond wel gelijk aan de slag gaat. Maar ‘mijn tijd’ heeft ook iets van ‘mijn manier’. ‘Zo werkt het niet, Maria.’ Jezus is niet gekomen om onze feestjes te redden en de foutjes van de catering te herstellen.

‘Ze hebben geen wijn meer.’ Maria’s woorden liggen soms dicht bij ons eigen leven. Het leven kan verwateren, we hebben geen wijn meer. Problemen gaan de boventoon voeren. Ik denk aan een relatie, waar de glans vanaf ging. Een baan die gaat vervelen. Een kerk waarin mensen zorgelijk gaan kijken. Eerst doe je nog wat water bij de wijn. Maar op een bepaald moment is er geen wijn meer over.

Jezus klinkt bars, tegen Maria, tegen ons: ‘zo werkt het niet. Daar ben Ik niet voor gekomen.’ Om het op te lossen. Maar waar is Jezus dan wel voor gekomen? In elk geval om iets tegen de dienaren te zeggen, de diakenen staat er letterlijk. Zij zijn het die ervoor moeten zorgen dat het feestmaal goed verloopt. Dankzij Maria letten ze scherp op Jezus: wat zal Hij doen in deze onfortuinlijke situatie? Welke geniale woorden zal Hij spreken, hoe komt alles op zijn pootjes terecht?

En Jezus zegt dan: ‘Vul de vaten met water.’ Wat? Is dat het? Moeten ze gewoon doen wat ze allang hadden moeten doen? Geen verhelderend inzicht, geen nieuwe manieren van aanpak? Nee, ze moeten gewoon doen waar ze voor zijn. Water sjouwen zonder gelijk te zien waarvoor. Zodat de vaten van de Tora weer vol zitten. Dus: leg af, de moedeloosheid en de negativiteit. Dat helpt niet verder. Doe gewoon wat van je gevraagd wordt, in je relatie, in je werk, in de kerk. Dáár de Tora waar maken, dáár leven zoals God van mensen vraagt, liefdevol en met aandacht en zorgvuldigheid. Daar komt het op aan.

Van de week zette een collegapredikant iets op facebook, wat me ontroerde. Zijn dochter was al wéken met haar verjaardag bezig. Weken al keek ze er naar uit, er was inmiddels een enorme verlanglijst en echt iedereen die ze tegenkwam nodigde ze uit. Hij schreef: ‘en eindelijk is ze 14 geworden.’ Het drong tot me door, dat zijn dochter kennelijk anders is. ‘Nog steeds een poppenmoeder, nog steeds gek op knuffels, Lego, Playmobil.’

Wij zouden zeggen: iemand met een beperking. Maar hij schrijft: ‘Elke dag leert ze ons wat verwondering, blijdschap, fantasie, volharden en geloven is. Als ik eens aan het somberen ben, hoef ik maar naar haar te kijken: haar spel, haar aanhankelijkheid en haar kunnen genieten van de kleine dingen des levens, en de mist klaart op.’

Zo mooi. Er wordt niets opgelost of aangepakt. Deze vader hoeft als hij sombert alleen maar vader te zijn, alleen maar liefdevol naar zijn dochter te kijken. En wat een groot gebrek leek ‘ze hebben geen wijn’ blijkt rijke zegen – water wordt wijn.

We willen de bruiloftsgasten zijn, zongen we net heel hard. Maar eerst zullen we dienaars zijn. Doen wat er van ons gevraagd wordt. Het helpt, vertrouwen te hebben in wat je niet ziet. Vertrouwen dat je heel wat toe kan vallen – er is iemand met je bezig op de achtergrond.

Geloof maar dat water wijn kan worden. En geloof je het niet, dan zul je het wel merken. Dat bij Jezus water wijn kan worden. Waarom bij Hem? Omdat Hij gekomen is, om Gods liefde op aarde te belichamen. Gods liefde, zo groot, zo dienend, voeten wassend, dood niet ontlopend, Gods liefde zo nabij en sterk – daar gaat zelfs het water van blozen, schreef een dichter – en ik wilde dat ik een dichter was. Want nu versta ik de wijn in Kana pas: als water dat bloost van liefde, zo groot, zo heftig, zo dichtbij.

Johannes vertelt nergens, dat Jezus het avondmaal instelt: brood breekt, de beker zegent. Maar in hoofdstuk 6 weidt hij breed uit over het brood, dat Jezus is. Hier in hoofdstuk 2 begint hij met de wijn. Aan zijn gemeente die brood en wijn delen schreef hij dus eigenlijk: in de wijn die jullie samen drinken ligt een andere betekenis ingevouwen. Water dat bloost van Gods liefde. Impliciet is het Jezus.

En wij begrijpen van hem: de wijn van Kana is nog steeds niet op. We drinken ons de liefde van God te binnen, Jezus onder ons, Jezus in ons. Kom, we gaan aan tafel, het is feest!

AMEN